![](/media/lib/206/n-platforma-z-igla-71981a95bdfde1ba4c1966679d777629.jpg)
Opercja mózgu z dostępem przez policzek
16 października 2014, 13:28Pięć lat temu naukowcy z Vanderbilt University zaczęli myśleć o mniej inwazyjnej metodzie dostawania się do nisko położonego ogniska padaczkowego przez policzek. Operatorem miał być pneumatyczny robot, przystosowany do działania w silnym polu magnetycznym generowanym przez skaner do rezonansu magnetycznego. Wymagało to także stworzenia igły ze stopu metali z pamięcią kształtu.
![](/media/lib/116/n-dna-704faa9eb2c555e79d9e85ebca730229.jpg)
Topią DNA, by rozróżnić bliźnięta jednojajowe
24 kwietnia 2015, 10:55Naukowcy z Uniwersytetu w Huddersfield zaprezentowali nową metodę różnicowania DNA bliźniąt jednojajowych. Dzięki temu śledczy będą mogli powiedzieć, która z sióstr czy który z braci popełnił przestępstwo.
![](/media/lib/165/n-nasaszympans-c35c6ea030f3a24d0766ff662e542f64.jpg)
NIH uwalniają szympany z laboratoriów
20 listopada 2015, 07:11Amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) uwalniają wszystkie przetrzymywane przez siebie szympansy. Zwierzęta pozostające obecnie w laboratoriach NIH trafią do specjalnych ośrodków, podobnych do Save the Chimps na Florydzie.
![](/media/lib/246/n-kosci-e79561b257ee019b091e8588b9f34ae1.jpg)
Zwiększy się liczba 'migrantów klimatycznych'
2 maja 2016, 12:00Zdaniem badaczy z Instytutu Chemii im Maksa Plancka oraz Instytutu Cypryjskiego w Nikozji już w najbliższych dekadach Afryka Północna i Bliski Wschód mogą stać się tak gorące, że ludziom trudno będzie tam mieszkać. To zaś oznacza, że gwałtownie może wzrosnąć liczba migrantów "klimatycznych" z tych regionów
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Struktura białka tau określa typ demencji
31 października 2016, 11:12Struktura złogów patologicznego białka tau determinuje typ demencji (tzw. taupatii), regiony mózgu, na które wpłynie choroba oraz tempo jej rozwoju.
![](/media/lib/273/n-probkowanie-oddechu-6ddfb315ebe2dfd20c6219320be3bee7.jpg)
Badanie mikrobiomu orek z oddechu
3 kwietnia 2017, 10:45Kropelki i gazy wydobywające się z otworów nosowych orek napotkanych u wybrzeży Pacyfiku dają naukowcom wgląd w stan zdrowia tych waleni. Ujawniają też bakterie i grzyby, które mogą zagrażać ssakom.
![](/media/lib/285/n-anu-c1ee125f492e642fffb0ad915bdb80d3.jpg)
To śnieżna kula umożliwiła powstanie złożonego życia na Ziemi
17 sierpnia 2017, 11:15Naukowcy z The Australian National University rozwiązali zagadkę pojawienia się na Ziemi pierwszych złożonych organizmów żywych. Odpowiedź na pytanie o początki życia bardziej skomplikowanego niż bakterie znaleziono w skałach osadowych w centralnej Australii
![Artystyczna wizja wybuchu 2006gy© NASA](/media/lib/159/n-1195216575_146806-40be4979807e48c261dccd57b26015f2.jpeg)
Pędzi z prędkością 4 milionów km/h, bo obok wybuchła supernowa
26 marca 2019, 10:06Astronomowie odkryli gwiazdę, która porusza się z prędkością 4 000 000 km/h i jak się wydaje, została przyspieszona przez pobliską supernową. Dzięki jej wąskiemu ogonowi oraz temu, że możemy obserwować ją pod odpowiednim kątem, wyśledziliśmy miejsce narodzin tej gwiazdy, mówi Frank Schinzel z National Radio Astronomy Observatory w Nowym Meksyku.
![](/media/lib/91/n-twitter-d64109ceefb71f5b97301be1bed3abbe.jpg)
Twitter z zyskiem
8 lutego 2018, 14:02Twitter poinformował o zanotowaniu pierwszego kwartalnego zysku od czasu giełdowego debiutu w 2013 roku. W ciągu trzech ostatnich miesięcy 2017 roku firma zarobiła 91 milionów dolarów. Jej przedstawiciele oznajmili, że spodziewają się, iż cały rok podatkowy 2018 również będzie zyskowny.
![](/media/lib/177/n-himalaje-widok---582f671c613a662c63550725eb5886ff.jpg)
Topniejące lodowce uwalniają zanieszyczenia sprzed dekad
1 sierpnia 2019, 09:30Topniejące lodowce Himalajów uwalniają zanieczyszczenia, które gromadziły się w nich przed dziesiątki lat. Związki chemiczne z pestycydów, zamknięte w lodach od lat 40. ubiegłego wieku, zostają teraz uwolnione i spływają do jezior w Himalajach. Potencjalnie mogą one niekorzystnie wpłynąć na ekosystem jezior i akumulować się w organizmach ryb do takiego poziomu, że ich spożywanie może stać się toksyczne dla ludzi.